Ortisz muzikális brogja

Beszámolók anomáliákról, koncertekről, reklámkritika, lemezkritika; ráadásul mindez rendszertelenül, zenei aláfestéssel, enyhe népművelő beütéssel és öntömjénezéssel megspékelve. Tudják, amilyen blogokkal szarásig van az internet.

Zenebetyár

Nincs megjeleníthető elem

RSS nyalábok

Padló - közel hozzád

2007.02.17. 22:40 Ortisz


Gondolkodtam, hogy mi kerüljön a blog "Filó" rovatába, ha már egyszer létrehoztam. Arra jutottam, hogy jobb híján legyen ilyen tág értelemben vett médiakritika - legalábbis ideiglenesen - a megszokott értelmiségi fanyalgástól eltérő módon.

Most például egy bizonyos reklámról.

Hogy konkrétan a mai bejegyzés témájánál maradjak: nem a hálás témául szolgáló egyszerű (vegyél meg és megváltozik az életed) reklámokat veszem górcső alá, hanem egy tudatalattira galád módon, észrevehetetlenül ható szappanoperát,
a Pannon GSM "Közel hozzád" című szériáját.

Hogy miért írok szappanoperáról? Nem a reklámsorozat hossza, hanem a jellege miatt.

Nézzük hát:

(A reklámok megtekinthetők a részek sorszámára kattintva)

1. rész:

Az ifjú ara (egy szobában férjével; a semleges, nem csúnya és nem jóképű férfival) épp az anyósával telefonál.
A beszélgetés közben sokatmondóan kitekint egy határozottan jóképű férfira ("A szomszédok is nagyon kedvesek") - azaz flörtöl.

Majd amikor az anyós váratlanul betoppan ("Mióta számítok én családtagnak?"), az ifjú ara enyhén kifejezi nemtetszését - a férj szülőjének nem kedvelése.

2. rész:

A fent említett két dolog itt még fokozottabban jelentkezik; a főszereplő hölgy immár főza jóképű szomszédnak, és még sokatmondóbban mosolyog.

És hogy kinek főzte az ételt? A szomszédnak persze és szőke bombanőjének (álompár), aki legközelebb a szüleit is elhozná.

Most az amoroso fejezi ki nemtetszését párja szüleivel szemben: igazi dögös macsó rosszfiú módjára teríti ki az asztalra a szájában levő ételt.

3. rész:

Ez az epizód az előző részben megismert párosnak van szentelve.
A sorozat ezen részében a bohózat klasszikus elemét, a félreértésen alapuló helyzetkomikumot fedezheti fel a néző. ("Olyan kis béna, semmit sem lehet vele csinálni...")
A történet - mivel álompárról van szó - természetesen happy enddel végződik; a szerelmesek a félreértés* feloldásaként lefekszenek. Igaz, hogy a korcsolyapályán, de a szimbolika azért ott van a szeren.

*Természetesen nem pasiját, hanem mobiltelefonját illeti keresetlen szavakkal a gyönyörűséges szőke hercegnő, s miután verbálisan teljesen sárba tiporta készülékét, így szól: "Lepasszolom anyunak."

Míg az előző részekben társaik szüleit minősítették le a szereplők, ezúttal a lány saját anyja is a helyére kerül.

Félidő van, szusszanjunk!

 

free music



Akkor folytassuk a 3. rész után következő

4. résszel:

Itt a forgatókönyvírók az előző epizód alapötletét, a félreértést viszik tovább és ültetik át az 1. részben megismert házaspárra.
Itt jegyzem meg, hogy a férjet immár egy másik színész alakítja, a váltás viszont kiválóan sikerült, hiszen az új karakter jóval alkalmasabb komikus szerepekben való lubickolásra.

Az előző résszel összehasonlítva jól tetten érhető a férfiak közötti különbség:

a.)
Amíg a macsó a 3. részben csak seggreül,
addig a komikus arcú férfi gyakorlatilag magára borítja a fél éttermet.
b.)
Az álompár az előző rész végén szimbolikusan lefekszik,
a komikus férfinek viszont egyből zsebében turkál hitvese: "Megveszed nekem?"
Természetesen ez egy karácsonyi epizód, hiszen van-e jobb alkalom telefonvásárlásra?

Kinek ez, kinek az jár az élettől - üzeni a Pannon GSM "Közel hozzád" című szappanoperájának 4. része.

5. rész

Az előző részben vesztessé avatott férj immár győztesen szeretne kikerülni a félreértéses szituációból, ezért a feleségétől tanult sablonokat egy keménynek nem nevezhető ellenféllel, a kutyusával szemben alkalmazza.
Viszont annyira balul sül el a szituáció, hogy a férfi természetesen ismét veszít; kutyusként alázkodik meg kutyája előtt, ráadásul úgy kinézik az állatorvosi rendelő váróterméből, mint engem Szolnokon az Arzenál kocsmából.

Annyi pozitívumot viszont mindenképpen megtudunk a fickóról, hogy rocker, hiszen kutyáját Diónak nevezi.

6. rész

Az eddigi utolsó epizódban ismét feltűnik mindkét főszereplő pár:
"Szépék" együtt csinálnak jobbnál jobb dolgokat, melyekkel örömet szereznek egymásnak.
Az amorosoról kinézetén kívül egy újabb pozitív dolgot tudunk meg: nem féltékeny a lány korcsolyapartnerére, mint sok más zöldszemű férfi.
Az átlagosabb pár viszont külön tölti el az elkövetkezendő néhány napot: az első két részben flörtölősként megismert hölgy egy bizonyos nagyvárosba utazik, messze férjétől, aki a vele időközben kibékült Dióval üti el az időt, s úgy tesz, mintha örülne kutyája románcának elkendőzendő ideiglenes magányosságát.

———————————————————————————————————————————

Remélem, a kedves olvasóknak is tetszik ez a jópofa sorozat, és régi rádiótelefonjukat hozzávágták maradi szüleikhez, anyósaik puszta említésénél egyből megindul a reflux, valamint eldöntötték, hogy a vesztesek avagy a győztesek csoportjába tartoznak.

Na?

Hát persze, hogy a győztesek közé. Ahogy a többi reklám is sugallja, kivéve a dohányzás-ellenes cuccok, de ez már egy másik írás témája.
 


Szólj hozzá!

Címkék: mobil reklám kutya pannon dió reklámkritika rádiótelefon mbiltelefon mérai katalin anyósvicc küzel hozzád mácsó dió félreérted jack russel

süti beállítások módosítása