Ortisz muzikális brogja

Beszámolók anomáliákról, koncertekről, reklámkritika, lemezkritika; ráadásul mindez rendszertelenül, zenei aláfestéssel, enyhe népművelő beütéssel és öntömjénezéssel megspékelve. Tudják, amilyen blogokkal szarásig van az internet.

Zenebetyár

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

RSS nyalábok

A 10 legrosszabb magyar dal

2011.05.15. 16:18 Ortisz

Nos. Úgy éreztem, hogy muzikális blogom túlságosan pozitív irányt vett az utóbbi időben; nyoma sincs a flegma cinikus szarkazmusnak. Ennek vége, a 00's évek legjobb magyar dalai után a valaha volt legrosszabbakról is szót kell, hogy ejtsek.

A lista stílusfüggetlen és - sznob mivoltomból adódóan - kerüli a lerágott csontokat, így nem lesz Kozsó, Happy Gang, Kefír, Papp Rita és mulatós kultúrkör; a buta popzene direkt olyan, és jó esetben nem is akar több lenni, mint.
Kimaradtak továbbá a Bon Bon és a Vad Fruttik elképesztő slágerei, egyrészt helyhiány miatt, másrészt az alábbi lista
még mélyebbre ás.

Figyelem! Az alábbiakban a tudat megzavarására alkalmas képi vagy hanghatások következnek!

10. Staff - Kacsamadár /2000/

1998-at írtunk, amikor a magyar zenei fősodorban feltűnt a Roy és Ádám azzal az imázzsal, hogy most VÉGRE képzett, jazzen edződött zenészek csinálnak igényes popzenét. Az eredmény viszont középszerű slágerdiszkóra sikeredett.

Ezen a vonalon indította el Éliás Gyula Jr. a Staff nevű együttest, és Kacsamadár című daluk rádióslágerré vált.
A zene ugyan sima jazzdiszkó, viszont a szöveggel együtt valami kivételes élményt nyújt:

"Nem veszek fel semmilyen lányt,
m
últkor az egyik nem kapitulált
Azt mondtam neki, nálam magas a léc
Nem kellett egyikünknek sem az ész
"

Ez most mi? Akkor most megdugta vagy nem? Oké, hogy ahhoz nem kell ész, de a szövegíráshoz néha nem árt, főleg, ha igényes jópofit akar az ember kreálni.

Még egy kedvenc sor: "Nyomom a gázt a körúton, az szóljon inkább mint a telefon."
Hát inkább a telefon szóljon, mint a Kacsamadár a rádióban. A refrén is kiváló, de többet nem írok róla; akinek kedvet csináltam, nyomjon egy playt:

 

9. Manhattan - Mindenki a másikat bújja 1997

A '90-es évek első felében ők voltak a magyar News Kids, majd Take That. Ez az időszak a '94-es "Várj te hosszú forró nyár" sikeréig tartott, majd tagcserék és Piramis-feldolgozások és sikertelenség következtek.

A csapat '97-ben tért vissza, és tutira mentek: Milyen zene is menő most? Hát a Backstreet Boys!
És voilá! A Manhattan újradefiniálta saját magát:

 


  8. Sipos F. Tamás - Boogie-woogie 1997

1993-ban Sipos F. Tamás szólókarriert kezdett a raggamuffin és leginkább Shaggy nyomdokain, Pierrot zeneműveivel. Először ment a szekér, majd '95-ben kissé megtorpant:
A "Jó ez a hely" című album jókorát bukott: ezt
Pierrot akkoriban azzal magyarázta, hogy a közönség nem értette, hogy aktuális slágerük (Ez egy ilyen nyár) az most feldolgozás-e, és ha igen, akkor Mungo Jerry vagy Shaggy az eredeti? (a raggamuffin példakép ugyanig Siposefékkel egy időben dolgozta fel a dalt)

Így a muffin repertoár kifújt, és a Siposef-Pierrot csapat új irányok után nézett:
így született meg 1997-ben a Boogie Woogie buli a diszkóban és a subidubi titokban.

 

7. UFO - Szélmalomharc 2001

Az UFO a '90-es évek második felében szórta a poéndiszkó-slágereket, köztük a Napolaj című tökéletes nonszenszt, mellyel évekkel megelőzte Sickratman "Evvel a dalban"-ját.
Egyértelműen tátika-formáció volt, azaz a dekoratív hölgytagok helyett többek közt Keresztes Ildikó és Kozma Orsi énekelt. Erről UFO Zsolt, az együttes "agya" ki is fejtette, hogy ez így teljesen rendben van, hiszen a csinos hölgy-kiváló hang kombinációt így lehet összehozni.
Utána meggondolta magát, és felvette bizonyos Komonyi Zsuzsit, aki énekelni is tudott.
A 2001-es visszatérő lemezen csillogtatta a hangját, a buta poéndiszkó helyett viszont még rosszabb jött: buta komolykodós diszkó. Az alábbi dalt egyszer a főiskolai büfé rádiójában hallottam, és annyira kihozott a sodromból, hogy senki sem értette. 


6. Harsányi Levente - Hűazannya
2001

Napjaink vezető műsorvezető személyisége még aszfaltbetyár kora után csinált egy kőkemény raplemezt. Az ominózus szám pedig kőkeményen macsó:

"Jól áll a kezedben az a fafakanál
Jobb mint hogyha minden este telefonál

Főzz, moss, de ma ne dumálj
Munka után lökd a tested ide alám
"

Mondanám, hogy gesztis, de amíg Geszti Péternek csak a szöveg értelmével vannak néha kihívásai, addig Harsányinál már alany-állítmány és igemód problémák is felmerülnek. Ráadásul a "bánat" és a "párlat" is gyönyörű rímpár!


 
5. Budapest Acoustic Band - Sose mondtam
2008

A Budapest Acoustic Band zenéje igazi különlegesség. Állítja saját honlapjuk.
Továbbá azt is leírják magukról, hogy az énekesnő fantasztikus tehetségű, és az egyik gitáros társszerzője a Pocsolyába léptemnek. Utóbbi ab ovo nem igaz.

És a legelső mondat sem. Ez a "zenei különlegesség" ugyanis csajos gitárpop, ami olyan különleges, hogy ilyet se Alanis Morrisette, se Sheryl Crow, se Meredith Brooks soha az életben nem játszott, ugyebár, nemdebár. (Nyeső Mari meg eszembe sem jut, mert teljesen más zenei kaszt).

Szóval a közönség át van verve, nyilván akinek tetszik, az beveszi.

A zenei különlegességhez pedig verbális igényesség is dukál: az ominózus dalban például az énekesnő biztatja a pasiját, hogy annyi izgalmat meg annyi pénzt feccöljön a kapcsolatba, amennyit csak akar, hogy válaszul a nő bemondhassa az unalmast: túlfűszerezted, túlfizetted, ez már túl kánaán. Hiszen az előadó egyszerű, farmere kopott, "lábos", "beleborítsz". És kiválóan játszik a hangjával, bizony kiváló színészi manírokat is megcsillogtat, bizonyára.
Ha a dal célja az, hogy egy férfit elrettentsen a kapcsolatteremtéstől, akkor átjött, ha nem, akkor nem.


4. Tik tak : Fránya csengő 1997?

Az előzőn annyira felpörgettem magam, hogy erről csak röviden:
1997-ben elhívták apámat a miskolci sportcsarnokba egy díjátadóra, hát elmentem én is. Merthogy lesznek koncertek is, gondoltam.
Hát voltak, többek között a Manhattan adott ízelítőt a fent már említett visszatérő lemezéből. Utánuk pedig a Zoltán Erika tánciskola lelkes tanítványai következtek:

 

ÉS itt a dobogó, növeljük a csapásszámot!

 

  3. Emberek - Száz út 1996

Berkes Gábor a Kis Generáció után újabb generációs slágerre adta a fejét az Emberek együtessel. "Velünk, ellenünk, indulunk és érkezünk, tévedünk, elhisszük." Igen, végig királyi többesű kinyilatkoztatás, melyek hallatán a Kedves Hallgató fejét félrefordítva elmondhatja hogy Tényleg! És ez mennyire igaz! 

Persze ennyi erővel bekerülhetett volna Ákostól az Ilyenek voltunk vagy Demjén Rózsitól a Felnőtt gyermekek, csak náluk egyrészt a zene nem ennyire kirívóan borzasztó, másrészt egyikük sem tudta alulmúlni Miller Zoltán mjuzikelen érlelt színészi előadásmódját.

Kedvenc sor: "Ahonnan nincs több utazás" - és mellé a hangzat drámainak szándékolt kitartása. Súlyosbító körülmény továbbá, hogy ríkatós ballagási sztenderd. 
 


  2. Honeybeast - Portugál
2010

"Idegen szívem oda húz engem" "Még egy hét és bánnám, hogy ide szült az anyám"

Szóval nem kezdek el itt háborogni, hogy hazaárulók meg ilyesmi. Ez ilyen provokáció, novelty szeretett volna lenni teljesen összefüggéstelen grammatikával.
Továbbá nem az a gond, hogy a közönségénekeltetős refrénben a "Tokban a Fender, de itt lettem ember" tagmondatok kapcsolata ugyanannyi, mint pl. "Vettem egy tollat, de elvált a húgom"

Azzal sincs baj, hogy a zenekar azt hiszi, hogy a dal hangzásában a Muse-t majmolja, miközben Björköt.
Sőt önmagában az érzelem nélküli, közömbös, beleszarós előadásmód sem,

DE!

Mindez így egy dalban összesűrítve megérdemli, hogy a valaha volt legrosszabb magyar dal legyen. 

De sajnos csak a második;

következzen az összes magyar sláger legrosszabbika:

 

1. Katona Klári - Így jó 1996

Na itt az van, hogy ab ovo nem utálom Katona Klári művészetét.
A Presser-Dusán páros jó kis slágereket írt neki a '80-as években; a
Mint a filmeken például egyike a valaha volt legjobb magyar szerzeményeknek úgy zeneileg, mint szövegben.

Szóval Klárival, mint énekesnővel semmi gond sincs. Csak sajnos úgy érezte, hogy ő maga is tud dalokat írni. 
Így születtek meg a következő jelzős szerkezetek: "létezik vagy sem valóság", "érdekel vagy sem tanulság", "érdemes vagy sem kívánság" és mindehhez egy olyan zeneiség, melynek egy Fábián Éva-gyereklemezen talán helye lenne, a korábbi Katona Klári-dalokat ismerve viszont áthidalhatatlanul erős az elhiszem vagy mégsem kontraszt.

Ráadásul ehhez a modoros szörnyűséghez olyan zenészek adták játékukat, mint Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Róbert (igen, Róbert), és a mezőkövesdi jazzbasszeres Takács Donát, akiről itt most leírom, hogy más zenei platformon sokkal többet tud, és azóta ezt bizonyította is.

Kedves Hallgatók, ha gondjuk van a szomszéddal, adjanak rá kakaót és 4 percre hagyják el a lakást!

 Köszönöm a figyelmet!
 ______________________________________________________________________________

Amennyiben a Kedves Hallgató mazochista és még nem lakott jól; íme egy bekategorizálhatatlan jazz-dalocska a korábban Bestiák Bedhy néven illetett művésznőtől az ettől eltekintve tehetséges Hajós András szövegével. 

 0. Moór Bernadett - Pletyka 2008  

 


komment

Címkék: zene kritika ufo magyar portugál emberek rossz harsányi levente manhattan legrosszabb staff katona klári honeybeast sipos f tamás kacsamadár budapest acoustic band fránya csengő

A bejegyzés trackback címe:

https://brog.blog.hu/api/trackback/id/tr712886333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sexydeath 2011.06.07. 08:38:07

Na hát :)

...sajnálom, de bele kell hogy kössek a második helyezést illetően bemutatott kritikádba, amit a Honeybeast- Portugál című daláról írtál.

Akkor kezdjük az elején!

Az, hogy kiveszel egy kis szövegrészletet és elkezded elemezni, hát mit ne mondjak, baromi okos dolog! Ha, tényleg ismernéd a művet akkor látnád az összefüggést a következő két sor között, miszerint " Tokban a Fender, de itt lettem ember. Banda csomagol, menni portugál."
Ha esetleg nem értenéd akkor elmagyarázom!

Már belerakták a tokba a Fender gitárjukat, el is indulnának Portugáliába, de sajnos bennük van az az érzés ami ide köti őket " Itt lettem ember" :)

Következő, ami szemet szúrt: a Muse majmolása, ami szerinted nem így van, hanem inkább Björköt figurázzák ki!
Hát erre két dolgot tudok mondani!
Az első az, hogy nagyon sokat nézegetted a youtube-on a videó alatti kommenteket. Ezáltal úgy érezted, hogy neked valami új dolgot kell mondanod az egész Muse-os témáról.
A második állításom, annyiból áll hogy össz- visz 7 hang van a világon: C D E F G A H! Mit gondolsz? Hány féle dallamot lehet kihozni belőlük?? Elkerülhetetlen, hogy egyszer- egyszer valami hasonlóságot véljünk felfedezni egy-két dal között.

Köszönöm a lehetőséget !

kenobi12 2011.06.09. 03:23:38

Na akkor.
Megint a Portugál.
Először is nem semmi lehet a dal, hogy ennyire felkeltette az érdeklődésedet, kedves blogger. (Kis nevesincs vidéki zenekarocska a sok ismert, sikeres, vagy valaha sikeres előadó között.)
Továbbá: akárki jöttment tehetségtelen surmó össze tud állítani ilyen listácskákat - én is - oszt ki nem szarja le. Zenész vagy te? Vagy szövegíró? Írtál már valamit? (Nem erre az onanizálásra céloztam, amit blognak nevezel.) Játszol hangszeren? Felfogod mi van körülötted? Értesz nagyarul? (Hát írni nem tudsz helyesen, az biztos. Azt még a másodikos kisfiam is tudja, hogy az igekötőt egybe kell írni az igével, ha az ige előtt áll... Te beszélsz grammatikáról? Egyáltalán tudod, mi az?) Hogyan várhatnánk el, hogy érts bármit is - nemhogy az iróniát. Miért égeted itt magad? Inkább vidd el a csajodat vagy a pasidat vacsorázni vagy moziba. Hasznosabb időtöltés. Nem kezdeném el magyarázni, hogy szövegkörnyezetből kiragadott mondatfoszlányok nem segítik az értelmezést, meg azt sem, hogy jön ide Björk - a Muse-t még érteném - egy kifejezetten magyaros (esztam, mond valamit?) lüktetésű zenei környezetbe... Szóval lehet, hogy nem igazán sikerült ez a dal - lehet. (Meg a többi említett dal se.) De ne egy ilyen agyatlan sznob vadbarom ítélkezzen felette/felettük. (Bocs, Biblia - de ne várom, hogy értsd.)

Ortisz · http://brog.blog.hu 2011.06.19. 19:56:58

@sexydeath:
Hejj Sexy halál!
" nagyon sokat nézegetted a youtube-on a videó alatti kommenteket. Ezáltal úgy érezted, hogy neked valami új dolgot kell mondanod az egész Muse-os témáról."
Igazából az első Muse-on van egy dal, ami a Portugálról egyből beugrott, a másik Björktől az Army of Me. De akkor fasza, hogy tudtam legalább valami újat mondani! :o)

Ortisz · http://brog.blog.hu 2011.06.19. 20:00:31

@kenobi12:
Kedves Jar Jar Binks!

"Kis nevesincs vidéki zenekarocska " - MR2 agyonjátssza
"oszt ki nem szarja le" - te, mert a szívedre vetted, mint a paparócsot :o)

" Zenész vagy te? Vagy szövegíró?" - gugli a barátod

"Értesz nagyarul?" - Nagyarul??? :D

kenobi12 2011.06.19. 20:27:05

@Ortisz: Már minden kérdésemre választ kaptam. Volt szerencsém meghallgatni pár művedet...

blash 2013.04.10. 14:50:31

Nekem az összes szar, amiket kívánságműsorokban hallani, látni. Nem is értem, hogy miért van még ilyen, azt meg sohasem fogom megérteni, hogy minek. Egész jól sikerült összeállítás.

Ortisz · http://brog.blog.hu 2013.05.14. 15:21:47

@blash: Na igen, bezzeg 20 éve még egész jó volt a kívánságműsor műfaja.
Azt a "Három kívánság" adást sose felejtem el, melyben Tibi bácsi porondmesterhangon konferálta:
"Most pedig következzen "A" Billy Idol!"

blash 2013.05.14. 18:40:25

@Ortisz: nebaz, tényleg volt a három kívánságban?

Ortisz · http://brog.blog.hu 2013.05.15. 23:10:51

@blash: Bizony, meg a U2-tól a Fly is például.

blash 2013.05.15. 23:13:47

@Ortisz: jó, de ezeket a számokat kik adták ott elő? Mert még oké, hogy házelhoffot valahogy megvették, de hogy Billy Idolt és U2-t... Véletlenül nem vetted fel videóra? (:

Ortisz · http://brog.blog.hu 2013.05.23. 12:00:18

@blash: Mondjuk a U2-t a videómagnó játszotta le a műsorban...
Viszont a Lottó-showba egyszer eljött maga a Genesis, igaz már a Phil Collins-nélküli és elplaybackelték a Congót.
Mondjuk a Lottó-showban a Kerekes is playbackelt, akik amúgy pedig nem. :o)
süti beállítások módosítása