Ortisz muzikális brogja

Beszámolók anomáliákról, koncertekről, reklámkritika, lemezkritika; ráadásul mindez rendszertelenül, zenei aláfestéssel, enyhe népművelő beütéssel és öntömjénezéssel megspékelve. Tudják, amilyen blogokkal szarásig van az internet.

Zenebetyár

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

RSS nyalábok

Der Falke stirbt niemals - Falco új albumáról

2010.03.20. 20:44 Ortisz

The Spirit Never Dies címmel jelent meg Falco tizedik, földi pályafutásának befejezése utáni harmadik sorlemeze 2009 decemberében.

Az album felelőse a Gunther Mende - Candy DeRouge szerzőpáros, akiket leginkább a Power of Love című nagyívű ballada szerzőiként ismerhet a nagyérdemű.

Szerencsére nem csak ezt tették le az asztalra, hanem Falco Wiener Blut című albumának majdnem teljes B oldalát is 1988-ban.
A Bécsi vér annak idején felemásra sikeredett; az A oldalt a Bolland fivérek (Amadeus, Jeanny, Vienna Calling, sőt a Status Que-féle In the Army Now!) jegyezték, aztán 4 dal a Mende/DeRouge duótól és a végén egy feldolgozás.
Falco ugyanis a Body next to Body kislemez viszonylagos sikertelensége után elkezdett alkotni Mendéékkel új utakat keresve, de végül csak négy dalt tartott meg.
A tökéletességre törekedve a többit kiszórta, majd Bollandékkal befejezte a lemezt.

És mi lett a leselejtezett dalokkal?
A dalok mesterszalagjai egy frankfurti pincében pihentek, amíg 2008 novemberében ki nem tört egy csőtörés. A szalagokat kimenekítették, Gunther Mende pedig nekilátott a leporolásuknak. Falco menedzsere Horst Bork is örült, hogy megjelenhetnek a dalok, melyek emlékei szerint ugyan magának Falconak is tetszettek, csak a lemezkiadónak nem.
Herr Bork megjegyezte továbbá, hogy a régi-új szerzemények kész dalok, nem ám részletekből összevágott stúdiómunkák.
(Ezt fontos megjegyezni; a Bolland fivérek már csináltak egy ilyen elképesztő méltatlanságot a "Verdammt wir leben noch" albumon, "We live for the night" címmel.)

Nos, nézzük hogyan sikerült a leporolt szalagokból összeállított album:

Egy szóra kevéssé érdemes, Falco részvétele nélküli intró után már fel is csendül a Nuevo Africano, egy igazi falcos dal diszkrét produceri munkával, 10-es skálán 8, brávó!

Az új afrikait viszont két 10-es skálán 10-es dal követi, melyek Jeanny és Coming Home címre hallgatnak.
Igen kérem, az album hírértékét nem kizárólag a felvonultatott új dalok csokra adja,
hanem - leginkább - a Jeanny trilógia teljessé válása.
Rajongói részről hosszú évek/évtizedek óta igény volt a harmadik részre, bár a kevésbé igényes igénylők már elfogadtak 3. résznek egy bizonyos "Where are you now" című utólag összefércelt borzalmat, de a zöm várta az igazi 3. részt:

És íme,  megkaptuk: 

Hát igen, a Mende/DeRouge szerzőpáros stílusa erősen rányomta a bélyegét a dalra, kevesebb "falcoság" van benne, mint a Jeannyben és a Coming Home-ban.
Egyes rajongók szerint nem is maga Falco énekel, az azonban tény, hogy a megszokott munkamenettel ellentétben a dal szövegét nem Falco írta.
  Mindenesetre a Wiener Blut B oldalára - szerintem - simán felfért volna és kevésbé falcos mivolta ellenére szívesen hallgatom. (6/10, ha már az előbb skáláztam)

Viszont a lemez legjobb eddig kiadatlan dalát, a fickós "Kissing in the Kremlin" című, régi szép időket idéző szerzeményt még szívesebben.
Hallgassák Önök is! 

Herr Mende a nyilatkozatában megemlítette még a Poisont és a Que pasa Hombrét, mint a megkerült szalagon található dalokat.
Ezek már szerepeltek a már említett Verdammt wir leben noch albumon, ám itt némileg más (sokkal jobb) változatban vannak jelen; vélhetően ezek a verziók állnak közelebb az eredeti elképzelésekhez.

A Poison után azonban sajnos beüt a Krise:

Elindul a bizonyos Sweet Symphony című dal. Hallgatom, és már az első versszak kissé mintha inkonzisztens lenne: a zene nem igazán passzolaz énekdallammal. Erre jön rá a bénán összefércelt refrén és az üresen bombasztikus utójáték. Oh meine Güte!
És ez nem elég, még kapunk egy Falco szavaiból összemontírozottnak tűnő, önmagát dadaistaként feltüntető szerzeményt (Dada Love), melyben pont a címadó tőmondat az, amit egyértelműen nem Falco mond: "Das ist Dada".

Az utóbbi két "dal" bizonyos Michael Wolff nevéhez fűződik (persze Herr Mende is benne van), aki hozzátartozóit, Kirstent és Julietet is felvonultatja vokalistaként.

Ez a két fércmunka méltatlan Falco életművéhez, és hozzáadott érték helyett inkább eltorzítják azt. Szégyenletes, hogy Bollandék után Mendéék is a stúdióban történő meghamisítással operálnak.

Egy szó mint száz: a The Spirit Never Dies album ajánlott hallgatnivalói a következők:

Nuevo Africano
The Spirit Never Dies 
Que Pasa Hombre
Poison
Kissing In The Kremlin

(meg akár a két jól ismert Jeanny)

A többi sajnos túró.
 

Végszó gyanánt pedig kérem, hallgassanak meg egy Falco 3-ról lemaradt felvételt, mely meglepő módon egyik posztumusz albumon sem kapott helyet, pedig hát... 

 forrás: CD-borító füzetkéje, www.area58studios.com

Végszó 2:
Ezer köszönet Oliver Naucknak, aki az elveszett szalagokat megtalálta.


9 komment · 1 trackback

Címkék: zene lemezkritika kritika osztrák falco jeanny bolland gunther mende candy derouge the spirit never dies wiener blut horst bork hans hölzel coming home kissing in the kremlin verdammt wir leben noch

A bejegyzés trackback címe:

https://brog.blog.hu/api/trackback/id/tr631835585

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hamisított Falco-dal hivatalos posztumusz-albumon 2010.05.10. 13:44:02

A mai bejegyzés témája túlmutat a zenebetyárságon. Ez már nem betyárság, hanem egyszerű hullarablás: Gunther Mende producer irányításával tavaly decemberben kiadásra került egy új Falco-album kiadatlannak mondott dalokkal; bővebben ezen a linken.A &q...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rock me Amadeus 2010.03.21. 21:42:03

Örömmel hallom, de csak az original Falco dalokat.

Elkon 2010.11.19. 21:37:05

Szerintem a Poison és az Hombre is sokkal jobb a régi hangszerelésben. Az előbbinek épp a lényege veszik el az újban. De lehet csak én látom így.

Ortisz · http://brog.blog.hu 2010.12.09. 20:09:00

@Elkon: Hát igen, ez egyrészt ízlésdolga, másrészt meg sosem tudjuk meg, hogy melyik változat lett volna az eredeti; sajnos mind Bollandék, mind Mendéék kivették a részüket a történelemhamisításból.

Elkon 2010.12.13. 20:38:52

Azt eddig nem is néztem, hogy a Live for the night hamis, valahogy elsiklottam felette. Na ne. Pedig birom azt a számot.

Ortisz · http://brog.blog.hu 2010.12.15. 20:49:09

@Elkon: Hát bizony, a Genie und Partisan eredetijéből kivágtak egy versszakot, háromszor beillesztették, aláraktak egy tök más zenei alapot, közé meg egy irreleváns refrént. Attól persze még tetszhet. :o)

Köny 2013.08.23. 14:45:42

@Ortisz:
Ezt nem tudtam én sem, köszi az infót!

Köny 2013.08.23. 15:30:13

A "Végszó gyanánt" ajánlott link sajnos már nem működik. Melyik dalra gondoltál?

Köny 2013.09.16. 15:51:17

@Ortisz:
Köszi, ez tényleg jó, nem ismertem még...
Ebben a témában az (is) a jó, hogy mindig felfedez a rajongó új dolgokat, ébren tartva az érdeklődését az adott művész iránt.
süti beállítások módosítása