Ortisz muzikális brogja

Beszámolók anomáliákról, koncertekről, reklámkritika, lemezkritika; ráadásul mindez rendszertelenül, zenei aláfestéssel, enyhe népművelő beütéssel és öntömjénezéssel megspékelve. Tudják, amilyen blogokkal szarásig van az internet.

Zenebetyár

Nincs megjeleníthető elem

RSS nyalábok

Végződik a Szélsőközép! - A Pont FM szakított, a cenzor él?

2007.11.25. 19:44 Ortisz

Mint azt korábban már leírtam, évek óta egy Pat Metheny-számra kelek. Viszont volt néhány hónap, amikor hajnali fél 7-kor a következőt nyomta az arcomba a rádiókészülék:

Szürkék a hétköznapjaim. Éjszakánként álmatlanul hánykolódom. Évek óta foglalkoztat a kivándorlás gondolata.
Mikor hallhatok végre egy olyan rádióműsort, amely független, tabumentes, szabad szellemű, értékközpontú, tudattágító és intellektuális?
Ön szerencsés ember! Máris nyert!
Valóban! Egy álmom vált valóra!
Boldog vagyok, hogy nyereményemen a fél országgal osztozhatom!
Kezdődik a Szélsőközép!


És valóban, a Szélsőközép megfelelt a műsorkezdéskor beharangozott jelzőknek.
Ja nem, értékközpontú nem volt. Az aztán nem.

Hiszen olyan dolgokra hívta fel a figyelmet - pl. környezetvédelem, jogvédelem, emberség - melyek nem képviselnek semmilyen értéket. Számtalanszor pellengérre állították például az Egyesült Államok háborúfüggő olajközpontú politikáját.
Pedig mi képviselne értéket, ha nem az olaj?
Értékközpontúság, persze...
De nem csak ez az egy példa van. A Szélsőközép, majd 2006 szeptemberétől délutáni kiadású utódai, a Demokrácia Rt. illetve az Apokalipszis Rt. nem átallották kritizálni a nagy magyar privatizációs miskulanciát!
Hát nem veszik észre, hogy ez értéket jelent egyrészt a vevőnek, hiszen alacsony áron kapja meg a vállalatot, másrészt az államnak, hiszen egy kisebb, nem vízfejű állam fenntartásához kevesebb kiadás kell.
Több pénze, több értéke marad az államnak a privatizáció révén.
Ilyenek a többemeletes irodaházak is: egy muzeális "értékű" épületből kinek lenne bevétele? Csak költeni kell rá, viszi a pénzt! Ellenben egy szép modern üvegpalota nagyszerű befektetés!
Ami nem éri meg, az nem érték, ilyen egyszerű a képlet.
Hihetetlen, hogy még hallani ilyen hangokat, melyek nincsenek tisztában a kapitalizmus működésével, mechanizmusával és értékeivel, ennek ellenére kritizálni merészelik.

 



Tisztába kellene kerülni végre a prioritásokkal. Emberi jogok, humanisták?
Kérem, ha az ember megteremti magának a megfelelő tőkét, lesznek jogai is! Meg kellene már tanulni, hogy semmi sincs ingyen. Végre van egy kormányunk, mely le akar számolni a lakosság gazdasági analfabétizmusával, erre a műsorvezető Puzsér Róbert és társai (Ellenpont András, Várady Tibor, Gödri Bulcsú, Magyar Dávid, Nyári Gábor, Pilu, stb.) meg szítják itt az indulatokat.
Jogod lesz, ha veszel magadnak, ennek érdekében szolgáld a rendszert. Ha úgy kívánja, gyermekmunkával. Hiszen ha megéri, miért ne?
Meg riogatnak itt a globális felmelegedéssel, anélkül, hogy megértenék, hogy az elengedhetetlen ipari folyamatoknak ez velejárója. Nem képesek megérteni, hogy pénzt termel, ezért szükséges.
Képtelenek egy ilyen egyszerű összefüggést megérteni!

Ez már nem a kommunizmus kérem, ahol minden maszlagot megetethettek az emberrel, a nyitott szeműek véleményét pedig elnyomták.
Nem.

Ez a szabad világ, ahol a látó, hozzáértő emberek és csoportok véleménye érvényesülhet, és a világ nekünk dolgozik! A szekeret tolni kell előre, és a kerékkötőknek (pl. Szélsőközép) előbb utóbb menniük kell, hiszen olyan profitromboló tevékenységekre buzdítják az embereket, mint a környezetvédelem, kritikus szemlélet, jogvédelem, tudatos fogyasztói magatartás, civil kurázsi.
Könyörgöm, a XXI. században élünk!

 



Független értelmiség, persze. Független csak az lehet, aki megteremti magának az anyagi függetlenséget. Majd akkor papoljanak globalizációkritikát, ha függetlenedni tudnak a rendszertől!

Itt van például a műsorfolyam legutolsó, múlt hétfői adása, mely után az Apokalipszis Rt. megszűnt.
Ebben az adásban például egy fiktív gumis kereskedést reklámoztak, kritizálandó a kereskedelmi rádiózás folytonos reklámözönét. De milyen alapon, amikor maga a műsor is ebből él?
Milyen alapon riogatják az embereket globális felmelegedéssel, amikor a műsor közben klímaberendezés-reklámok mennek? És hiába volt vicc a fiktív Gumikirály-hirdetés; ha a rádiónak egy másik gumissal van reklámszerződése, akkor még viccnek is rossz.
Önsorsrontás - hogy Rónai Egont, a Pont FM ügy- és műsorvezetőjét idézzem, aki a következőket írta a műsor megszűnése kapcsán:
"A szabadság, a cenzúra nélküli sajtó nem azonos a fejetlenséggel és az önsorsrontással." (forrás: pontfm.hu)

Én teljes mértékben értem, mit takar az önsorsrontás.

A Kedves Olvasó pedig remélem, megértette, hogy miért kedveltem ezt a műsort. Ha nem, olvassa újra a cikket, majd hallgassa meg valamely adást a mozgalmar.net archívumában, vagy tájékozódjon a puzser.hu weboldalon.

A mielőbbi viszonthallásra!

 


 


Szólj hozzá!

Címkék: puzsér szélsőközép rónai egon ellenpont gyurbán

süti beállítások módosítása