Ortisz muzikális brogja

Beszámolók anomáliákról, koncertekről, reklámkritika, lemezkritika; ráadásul mindez rendszertelenül, zenei aláfestéssel, enyhe népművelő beütéssel és öntömjénezéssel megspékelve. Tudják, amilyen blogokkal szarásig van az internet.

Zenebetyár

Nincs megjeleníthető elem

RSS nyalábok

Nagyon rádió - Petőfi zene! MR2

2007.07.31. 22:01 Ortisz

Kétféle véleményt hallottam eddig a megújult Petőfi rádióról:
az egyik szerint borzalmas, mert kereskedelmi rádió lett, a másik szerint jó, mert nem pofáznak.

Na vajon én melyik véleményt osztom? Természetesen egyiket sem, van nekem sajátom.


-----------------------------------------

Mi tagadás, elég rég hallgattam már Petőfit. Azaz most hétvégén igen, de előtte marha régen. Ráadásul rendszeresen.
A Reggeli csúccsal keltem, Fiala Ennyijével feküdtem. Néha érdekes, néha unalmas rádiójátékok, Kabarécsütörtök, Apukám világa a jobb sorsra érdemes, azóta elméjnsztrímesedett Csiszár Jenővel, kereskedelmi rádió-jellegű hazamenős műsor (mondjuk azt nem szerettem annyira), sőt még a Darálót is figyeltem olykor.

Aztán a Reggeli csúcs helyett jött az elképesztően színvonaltalan Kívánságreggel a hasonló színvonalú Világi Péterrel, és amellett, hogy a műsorsáv informatív jellege 0-ra csökkent, a zenei kínálat is a Danubius szintjére hígult.
Reggeli csúcs: Wei Wu Wei, Madness, Blur
Kívánságreggel: V-tech, TNT, Rod Stewart
És még sorolhatnám, de inkább nem.

Kb. ebben az időszakban kezdett divatba jönni a Petőfiben a monoton aláfestő zenére történő beszélés. (Tudják, amilyen a kereskedelmi rádiókban szok' lenni.)
Na ez az, amit rühellek!
Majd egyszer kifejtem, hogy miért rühellem, és hogy mi a monoton tuctuc-zenei aláfestés szerepe, de maradjunk most a Petőfinél.

Majd az Apukám világa is megszűnt rövid idő után. Akik csak a Mokka révén ismerik Csiszárt, azoknak leírom, hogy marha jó műsor volt, nem kevésbé jó zenékkel, például:

 



Fiala János Ennyije sem szűkölködött jó zenékben és jó témákban sem, megszűnte után az este 11 utáni műsorsáv is elveszített legalább egy hallgatót.

-------------------------------

Mostanában meg hallom, hogy a 18-39 közti korosztályt akarják kielégíteni vagy mi, és ezért csak zenét fognak játszani. A hétvégén belehallgattam, hogy milyet, és meglepődtem.
Mert jót!
Röyksopp, Zuboly (aki nem ismeri, olvasson vissza), New Order, ráadásul a Regret, amit nem játszanak szarrá, Titan valamint híres slágerek swing-feldolgozásai (Coldplay, Bon Jovi :o), sőt Air!).
Közben párszor elmondják, hogy "Nagggyon zene", továbbá néhány 18-39-et kielégítő popikon - például Bauxit és Kiss Tibi - elmonja a betanított sablonmondatot: "Nekem a zene a kultúra".
Tovább nem beszélnek persze, mert nagyon zene.

Tehát a rádió annak a 18-39-nek (igen, ez már egy összeolvadt köznév!) szól, aki közepesen igényes zenei ízléssel rendelkezik, mint pl. én.
A közepesen igényes ízlésű 18-39 viszont meglehet, hogy azért állt ellent eddig az irányított divathullámoknak, mert gondolkodásra képes ember. A gondolkodásra képes emberre a gondolatébresztő rádióműsorok fejlesztőleg hatnak, a butító rádióműsorokat pedig eleve nem is hallgatja.

Viszont a zene jó a Petőfin, így azt fogja hallgatni!

Az agya nincs munkára kényszerítve, viszont zeneileg kielégül. Szóval ki van ez találva! A gondolatfolyam ezen részének továbbgondolását már a Kedves Olvasóra bízom.

--------------------------

A Petőfi azon kívül, hogy non-stop csak zenét játszik, rendszeresen el is ismétli ezt, szugerálandó, hogy ez egy jó dolog. Többször, mint kellene, dehát azt hiszik, hogy az a jó szuggesszió, amiből sok van.
A "kizárólagos zenei rádió" imázsával először a Juventus reklámkampányolt; talán még emlékeznek a mikrofonos papagájra és az őt pofánnyomó paradicsomra. Én már azon felkúrtam magam, mert hiába vagyok "muzikális", azért az úgynevezett "talking radio" híve vagyok. Persze legyen benne zene is, de ne kizárólag az.
A Petőfi meg fogja a Juventus ötletét, kreativitását lebutítja, lelkesedését viszont hatványozza és voilá.
Itt jegyzem meg, hogy a Juventus sosem volt 100%-os zenei rádió, de a Petőfi túlteljesítette, továbbá végleg leminősítette a rádiózást, azaz egyenlővé tette a háttérrádiózással.
A Petőfi Juventusabb, mint a Juventus. Persze zenéi jóval minőségibbek, de ezt már írtam.
Kicsit az M1 tévécsatorna kertévés próbálkozásaira emlékeztet ez a dolog, de ez már más téma.

Végezetül annyit üzenek a 18-39-nek: hallgassák nyugodtan a Petőfit éjjel-nappal, ha tetszik. Nyugtassák magukat azzal, hogy jobb, mint a Borosbocskor. Majd 5 év múlva az elsők között fogok gratulálni trendi, gondolattalan de igényességükre továbbra is büszke önmagukhoz.
 


Szólj hozzá!

Címkék: petőfi nagyon zene mr2

süti beállítások módosítása