Ortisz muzikális brogja

Beszámolók anomáliákról, koncertekről, reklámkritika, lemezkritika; ráadásul mindez rendszertelenül, zenei aláfestéssel, enyhe népművelő beütéssel és öntömjénezéssel megspékelve. Tudják, amilyen blogokkal szarásig van az internet.

Zenebetyár

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

RSS nyalábok

Hogyan uszít népi-urbánusan a TV2?

2008.05.25. 21:27 Ortisz

Hát így:



"Meglepő, de a nagybevásárlás többe kerülhet vidéken, mint a fővárosban" - mondja Gombos Edina.
Hogy is van ez? Ma már vidéken sem ismeretlenek a szupermarketek, melyek nagyjából egységesen kínálják termékeiket Battonyától Budapesten át Nemesmedvesig.
Ha meg a "kisboltokra" gondol a felszínes Aktív-stáb, hát náluk a fővárosban is megvan az árszínvonal - kisbolt jellegükből adódóan.

Tehát mit hasonlít össze a TV2 Aktív? Vidéki szupert a budapesti szuperrel vagy a kisboltokat? Hát kérem, kapaszkodjanak meg: a falusi kisboltot a városi láncáruházzal.

A stáb először Kunbaracson próbál szerencsét. Rövid látképet is mutatnak róla: traktor (ergo parasztok, ügye), 670 lakos. Igazi kis vidéki település, melyből lehet jól hangzó általánosságokat levonni, ugyebár.
Aktívék jól be is vásárolnak a falu kisboltjában, 3340 Ft értékben. A boltosnéniről megtudhatjuk, hogy a kunbaracsi kocsmát is ő üzemelteti. No de hogy jön ez a tárgyhoz? Ez egy költői kérdés, megválaszolását az Olvasóra bízom.

Az Aktív a falusi kocsmárosné kisboltja után elfurikázik egy ceglédi szupermarketbe és láss csodát: 257 Ft-tal olcsóbban vásároltak! Hát ezt ki gondolta volna? 8%-kal kevesebbe került a kisbevásárlás, mint falun! Meglepő, nem igaz?
A buta traktoros parasztok meg nem látják ezt! Csak 65 km-t kéne kocsikázni és ott a kánaán. Nem is kerül sokba a benzin, csak 1500 Ft uszkve.
Na várjunk csak! 1500 Ft útiköltség 250 Ft spórolás fejében? Biztos, hogy ez megéri?



 

 

 

 

 

 

 

 

 

A TV2 Aktívját nem zavarja ez az apró tényező. Ha céges a furgon, ingyen van a benzin. Ja, hogy nem mindenkinek? Hát kérem, egyéni szocproblem.

Végezetül irány vissza Budapestre, egy "közepes méretű élelmiszerboltba". Az Aktív ezzel a kitétellel gyakorlatilag egyenlőségjelet tesz a pesti bolt és a vidéki kisbolt közé. Bravúros. És ismét egy meglepő adat: a fővárosi bolt már 282 forinttal olcsóbb, mint a baracsi korcsmárosné.

És mi a magyarázat erre a rendkívül meghökkentő dologra?
"Több kézen keresztül kerül az áru a boltba, és ez aztán megdrágíthatja" - mondja Szalókiné Tóth Judit, piackutató.
Brávó. Ön egy igazi szakértő. A versenyhelyzet hiánya és az, hogy a kisbolt - a kisebb forgalom miatt - nem vásárol nagy tételben raktárra, az smafu. A "több kézen keresztül" már következmény, nem pedig ok. De hát Ön ügyvezető igazgató, én meg irodai patkány, úgyhogy biztosan Önnek van igaza.

De ez érthető: az Aktív nyilván az agymosott médiafogyasztókra bazírozza a műsorát, mondván, ők úgysem gondolkodnak.
Le is vonják a tanulságot: a vidék drága, Budapest olcsó (az a 25 Ft is számít Cegléddel szemben!), és még jól meg is lepődnek. Szigetcsépen van Coop? Nehogymá', hát az falu! Hülyeség, ott csak kisbolt lehet, mert bemondta a tévé.

Nem tudom, hogy valaki valóban így gondolkodik-e, de az Aktív szándéka ez.
És a záró mondat: "Hosszú távon és nagyobb összegnél akár egy havi fizetést is megtakaríthatunk!"

Számoljunk egy kicsit! Kegyes leszek : tegyük fel, hogy 1 havi fizetés 60 000 Ft .(jó esetben több, de jófej vagyok az Aktívval, na)
A próbavásárlás 8%-kal volt olcsóbb a városban, mint vidéken. Tehát milyen értékben kell költeni, hogy 60 000 Ft megtakarítás összejöjjön? Elárulom: 750 000 Ft értékben. Azaz: a fogyasztónak 12 és fél havi fizetését el kell költeni, hogy egy havi fizetést megtakarítson.
(Utóbbi mondat bármely öszegű fizetés esetén érvényes, mivel 1/0,08 = 12,5 - elnézést a matematikáért.)

És akkor az útiköltséggel még nem is számoltunk.



 

 

 

 

 

 

A megtakarítósdis duma persze nem a városiaknak szól - hiszen ők amúgy is a városban vásárolgatnak. Legfeljebb annyiban, hogy a buta paraszt nem látja...., de ezt már írtam.

A megtakarítósdis duma a falusiaknak szól:

HAHÓ! Drága nálatok az élet! Egyre kevesebben vagytok, mert mindenki költözik a városba! Ti még ott vagytok? Úristen... Nem látjátok, hogy ez egy kihalóban lévő településforma? Hogy nem gazdaságos? Csak kisbolt van meg mozgóárus, ráadásul drágák, kell ez? Ne hátráltassátok nagy közös ügyünket, a globalizácót, gyertek a városba és hozzatok még egy embert! Nekünk minden fogyasztóra szükségünk van, csak így számolhatunk le a drága, kocsmaszagú maszek kisboltokkal.

Köszönjük.

(képek forrása: http://www.honeysminis.com http://www.edinphoto.org.uk)
 


Szólj hozzá!

Címkék: média tv2 paraszt aktív médiakritika kereskedelmi gombos uszítás kunbaracs

A bejegyzés trackback címe:

https://brog.blog.hu/api/trackback/id/tr2976329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása