Ortisz muzikális brogja

Beszámolók anomáliákról, koncertekről, reklámkritika, lemezkritika; ráadásul mindez rendszertelenül, zenei aláfestéssel, enyhe népművelő beütéssel és öntömjénezéssel megspékelve. Tudják, amilyen blogokkal szarásig van az internet.

Zenebetyár

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

2008
<<  >>
jan feb már ápr
máj jún júl aug
sze okt nov dec

RSS nyalábok

Hogyan uszít népi-urbánusan a TV2?

2008.05.25. 21:27 Ortisz

Hát így:



"Meglepő, de a nagybevásárlás többe kerülhet vidéken, mint a fővárosban" - mondja Gombos Edina.
Hogy is van ez? Ma már vidéken sem ismeretlenek a szupermarketek, melyek nagyjából egységesen kínálják termékeiket Battonyától Budapesten át Nemesmedvesig.
Ha meg a "kisboltokra" gondol a felszínes Aktív-stáb, hát náluk a fővárosban is megvan az árszínvonal - kisbolt jellegükből adódóan.

Tehát mit hasonlít össze a TV2 Aktív? Vidéki szupert a budapesti szuperrel vagy a kisboltokat? Hát kérem, kapaszkodjanak meg: a falusi kisboltot a városi láncáruházzal.

A stáb először Kunbaracson próbál szerencsét. Rövid látképet is mutatnak róla: traktor (ergo parasztok, ügye), 670 lakos. Igazi kis vidéki település, melyből lehet jól hangzó általánosságokat levonni, ugyebár.
Aktívék jól be is vásárolnak a falu kisboltjában, 3340 Ft értékben. A boltosnéniről megtudhatjuk, hogy a kunbaracsi kocsmát is ő üzemelteti. No de hogy jön ez a tárgyhoz? Ez egy költői kérdés, megválaszolását az Olvasóra bízom.

Az Aktív a falusi kocsmárosné kisboltja után elfurikázik egy ceglédi szupermarketbe és láss csodát: 257 Ft-tal olcsóbban vásároltak! Hát ezt ki gondolta volna? 8%-kal kevesebbe került a kisbevásárlás, mint falun! Meglepő, nem igaz?
A buta traktoros parasztok meg nem látják ezt! Csak 65 km-t kéne kocsikázni és ott a kánaán. Nem is kerül sokba a benzin, csak 1500 Ft uszkve.
Na várjunk csak! 1500 Ft útiköltség 250 Ft spórolás fejében? Biztos, hogy ez megéri?



 

 

 

 

 

 

 

 

 

A TV2 Aktívját nem zavarja ez az apró tényező. Ha céges a furgon, ingyen van a benzin. Ja, hogy nem mindenkinek? Hát kérem, egyéni szocproblem.

Végezetül irány vissza Budapestre, egy "közepes méretű élelmiszerboltba". Az Aktív ezzel a kitétellel gyakorlatilag egyenlőségjelet tesz a pesti bolt és a vidéki kisbolt közé. Bravúros. És ismét egy meglepő adat: a fővárosi bolt már 282 forinttal olcsóbb, mint a baracsi korcsmárosné.

És mi a magyarázat erre a rendkívül meghökkentő dologra?
"Több kézen keresztül kerül az áru a boltba, és ez aztán megdrágíthatja" - mondja Szalókiné Tóth Judit, piackutató.
Brávó. Ön egy igazi szakértő. A versenyhelyzet hiánya és az, hogy a kisbolt - a kisebb forgalom miatt - nem vásárol nagy tételben raktárra, az smafu. A "több kézen keresztül" már következmény, nem pedig ok. De hát Ön ügyvezető igazgató, én meg irodai patkány, úgyhogy biztosan Önnek van igaza.

De ez érthető: az Aktív nyilván az agymosott médiafogyasztókra bazírozza a műsorát, mondván, ők úgysem gondolkodnak.
Le is vonják a tanulságot: a vidék drága, Budapest olcsó (az a 25 Ft is számít Cegléddel szemben!), és még jól meg is lepődnek. Szigetcsépen van Coop? Nehogymá', hát az falu! Hülyeség, ott csak kisbolt lehet, mert bemondta a tévé.

Nem tudom, hogy valaki valóban így gondolkodik-e, de az Aktív szándéka ez.
És a záró mondat: "Hosszú távon és nagyobb összegnél akár egy havi fizetést is megtakaríthatunk!"

Számoljunk egy kicsit! Kegyes leszek : tegyük fel, hogy 1 havi fizetés 60 000 Ft .(jó esetben több, de jófej vagyok az Aktívval, na)
A próbavásárlás 8%-kal volt olcsóbb a városban, mint vidéken. Tehát milyen értékben kell költeni, hogy 60 000 Ft megtakarítás összejöjjön? Elárulom: 750 000 Ft értékben. Azaz: a fogyasztónak 12 és fél havi fizetését el kell költeni, hogy egy havi fizetést megtakarítson.
(Utóbbi mondat bármely öszegű fizetés esetén érvényes, mivel 1/0,08 = 12,5 - elnézést a matematikáért.)

És akkor az útiköltséggel még nem is számoltunk.



 

 

 

 

 

 

A megtakarítósdis duma persze nem a városiaknak szól - hiszen ők amúgy is a városban vásárolgatnak. Legfeljebb annyiban, hogy a buta paraszt nem látja...., de ezt már írtam.

A megtakarítósdis duma a falusiaknak szól:

HAHÓ! Drága nálatok az élet! Egyre kevesebben vagytok, mert mindenki költözik a városba! Ti még ott vagytok? Úristen... Nem látjátok, hogy ez egy kihalóban lévő településforma? Hogy nem gazdaságos? Csak kisbolt van meg mozgóárus, ráadásul drágák, kell ez? Ne hátráltassátok nagy közös ügyünket, a globalizácót, gyertek a városba és hozzatok még egy embert! Nekünk minden fogyasztóra szükségünk van, csak így számolhatunk le a drága, kocsmaszagú maszek kisboltokkal.

Köszönjük.

(képek forrása: http://www.honeysminis.com http://www.edinphoto.org.uk)
 


Szólj hozzá!

Címkék: média tv2 paraszt aktív médiakritika kereskedelmi gombos uszítás kunbaracs

süti beállítások módosítása