Ortisz muzikális brogja

Beszámolók anomáliákról, koncertekről, reklámkritika, lemezkritika; ráadásul mindez rendszertelenül, zenei aláfestéssel, enyhe népművelő beütéssel és öntömjénezéssel megspékelve. Tudják, amilyen blogokkal szarásig van az internet.

Zenebetyár

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

2010
<<  >>
jan feb már ápr
máj jún júl aug
sze okt nov dec

RSS nyalábok

Az évtized 10 legjobb magyar száma

2010.12.07. 22:22 Ortisz

Mert igenis vannak jó magyar számok manapság is!


Mai bejegyzésemben az évtized 10 legjobb magyar dalát válogattam össze.
Az évtized fogalmilag nálam 2001-től 2010-ig tart; tehát ha az elkövetkezendő szűk egy hónapban még beesik egy zseniális darab, akkor korrigálom magam.

A 10 legjobb között nincs Kispál, Quimby vagy Tankcsapda; a '90-es évek már elmúltak.
Viszont a Heaven Street Seven majdnem bekerült, épp úgy, ahogy az Effeta vagy a Népi Papa és a Haverok. És hiába írt a Bëlga zenekar poptörténelmet, még ők sem fértek be.

Egy "20 a csúcson" viszont túl terjengős lett volna, így a következőkre szűkítettem:

10. Hangmás - Veronika meg akar halni (2007)

Nem sűrűn listázgatok, viszont a Hangmás együttes Funeral Party Budapest című lemeze már 2007 legjobb lemezei közt ott volt. A dark-indie zenekar dalait igazából koncerten lehet élvezni - igazi "táncoljunk a Joy Divisionre"-hangulat -, de a lemezeik is élvezetőek.
Szóljon hát a Coelho-című szuggesztív sláger:

9. Amorf Ördögök - Mikor megmozdult a Föld (2002)

"Mikor megmozdult a Föld, az összes templom romba dőlt" - zengte a Honvéd Férfikórus 2007-ben, ha jól emlékszem, az utolsó Amorf Ördögök koncerten a Millenárison. Ez is élmény volt, de a néhány évvel azelőtti hajdúböszörményi klubkoncert is. Maga az együttes egy élmény volt. Aztán feloszlottak, majd közepes Erik Sumo, számomra valamiért taszító Péterfy Bori-projekt, idén meg Amorf Lovagok, ami megint nem rossz.
De most szóljon a funky!


8. Titusz & The Carbonfools - Dub 2000
(talán 2002 hivatalosan, de már 2001-ben fix, hogy hallotam)

2007-ben a következőt írtam egy februári koncertről:

"Legutóbb jópár évvel ezelőtt ugrándoztam Carbonfools koncerten; az ugrálás most sem maradt el, de nem volt ugyanaz.
A mostani ugyanis egy kvázipunk koncert volt, szinte teljesen élő előadás, melybe Titusz néha beleputtyogott - legalábbis ezt észleltem szalonspiccesen a közönség soraiból (a tévedés kockázatával)....
Viszont nekem nagyon hiányzott a megszokott hangzás."

És íme az a bizonyos megszokott hangzás a '00-s évek elejéről:

7. MC Paradox - Harc Poetica (2004)

Volt egyszer egy Gang című álértelmiségi televízióműsor, benne Para-Kovács Imrével, Fáy Miklóssal, Pálinkás Szűcs Róberttel, akik amúgy nem rossz fejek, csak 2004-ben már elkezdtek összeérni a mainstreammel.
Viszont köztük volt Puzsér Róbert, aki kompromsszummentes média- és globalizációkritikájával belecsapott a lecsóba. És elénekelt egy dalocskát:

6. Kistehén - Mindenki józik (2004)

Ez a Kistehén egy egyslágeres Sziget-reklám gegnek tűnt elsőre.
Aztán megjelent a Csintalan című lemez, Fiala János és (az akkor még hallgatható) Petőfi Rádió elkezdte játszani a dalokat, egy évvel később meg leesett a tömegeknek, hogy hőőőőőőő! Szájbergyerek!!!! Kollár-Klemencz László pedig, ha nem is azonnal, de ki tudott lépni ebből a skatulyából.
Következzen a Csintalan lemez legjobb dala ártatlanul, lagzi nélkül:

5. Zuboly - Boldog karácsonyt MJ (2007)

Ágoston Béla formációja 2007 legjobb lemezét alkotta meg; a következő dalban regösének következik Michael Jackson ablaka alatt:

4. Agostones - Zöld szám (Green Piece) (2008)

Ágoston Béla másik formációja pedig 2008 legjobb lemezét alkotta meg.
A Dudapest Cirkusz lemez sajnos nem kapott akkora fogadtatást, mint a Zuboly, viszont jobb.
Szabad kalandozások a népzenétől a klasszikuson át a klezmeren keresztül a svábig romantikus kerettörténettel és rengeteg dudával.

És itt meg kell jegyeznem, hogy az évtizedben sokan próbálták (át)értelmezni a népzenét: ki álautentikusan, ki remixelt magyarságérzetre játszva; egyedül az Ágoston Béla-féle formációkban van együtt a hitelesség és az újraértelmezés frissessége. (Meg egy másik zenekarban, akik később jönnek)


3. Sajnos batár - Evribádi hülye
(2006)

Hát már megint egy alternatív sanzonzenekar Szentendréről.
Hiába ez a rohadt béna dalcím, de ha meghallom, hogy "Szeretik  a lányok, ha ölni tudsz, a pupilládban mőbiusz", akkor nem maradhat le a dobogóról.

2. Kerekes Band - Pimasz (2006)

 Pár éve elmentem egy mangalica-fesztiválra megnézni, hogy mi is az a Kerekes Band. És ott rögtön rajongó is lettem. Igen, ők a másik zenekar, akikről fentebb, az Agostonesnál írtam. A Kerekes Együttes volt az ethno, Kónya Csaba basszgitáros belépésével érkezett a funk. 
A dalválasztás nehéz, hiszen most jöhetne a Csángó Boogie, a Stica, a Két pásztor, a Szantofer, stb., hiszen számtalan dalukban van egységben a csángó motívum és a rakendroll. Felemelő látni, hogy a furulya-koboz-brácsa-basszgitár-dob felállás ennyire együtt van és hogy ez a zene nemcsak hogy jó, hanem sikeres is tud lenni.  Persze az egész egy nagy bakfitty is lehetne jó dalok nélkül, melyekből itt viszont nincs hiány.
Jöjjön a Pimasz!

1. Presszó Tangó Libidó - Minden reggel (2007)

Hát már megint egy alternatív sanzonzenekar Szentendréről.
Lemezük még nincs, daluk viszont rengeteg, így koncertjeik több órásra nyúlnak.
  Melyeket nem csak a magamfajta kései huszonévesek látogatnak (2007-ben még az voltam), hanem a fiatalság is, és fasza dolog, hogy egy ilyen sanzonalapú tangóharmonikás cuccra mekkora buli tud lenni, ráadásul mindenféle MR2- és egyéb médiatámogatás nélkül.

És most szóljon az évtized legjobb magyar dala!

 

Köszönöm figyelmüket, az "évtized 10 legjobb magyar száma" sorozat következő részével 2020. december 8-án jelentkezem.


3 komment

Címkék: kistehén amorf ördögök zuboly kerekes band titusz hangmás puzsér róbert carbonfools presszó tangó libidó agostones ágoston béla sajnos batár mc paradox

süti beállítások módosítása